Alle Lyme verschijnselen op een rij


Bij de ziekte van Lyme horen allerlei klachten. In elk stadium van de ziekte kunnen de Lyme verschijnselen weer anders zijn. Dat is soms best verwarrend. Daarom zetten we in dit artikel alle Lyme klachten overzichtelijk op een rij. Ook leest u op welke manier u de ziekte kunt verhelpen.

De 3 stadia van de ziekte van Lyme


De ziekte van Lyme ontstaat als gevolg van een tekenbeet. De teek laat een bacterie in uw lichaam achter: borrelia. Deze bacterie en de reactie van uw immuunsysteem daarop veroorzaken de Lyme verschijnselen. De ziekte heeft 3 stadia, maar niet iedereen doorloopt ze allemaal. De ene geneest na de eerste periode, bij de andere wordt de ziekte chronisch. Dit zijn de 3 stadia:
 
 1. Acuut. Dit is de periode vlak na een tekenbeet. De borrelia-bacterie zit dan in uw bloed.
 2. Vroege verspreiding. In het volgende stadium verplaatst de borrelia-bacterie zich van het bloed naar de weefsels.
 3. Late verspreiding. Hier wordt de ziekte chronisch. De bacteriën zijn dan diep in uw weefsels doorgedrongen.


Van mild tot ernstig en alles daartussen


Lyme is een multisysteemziekte, wat inhoudt dat verschijnselen tegelijkertijd in meerdere delen van uw lichaam voorkomen. Voor alle stadia van de ziekte geldt dat iedereen ze anders ervaart. Elk persoon reageert namelijk verschillend op Lyme. Dat betekent dat de een alle mogelijke klachten heeft en de ander maar enkele. Ook de ernst van de verschijnselen varieert van heel mild tot ernstig en alles daartussen. U hoeft dus niet alle onderstaande symptomen te ervaren om de ziekte van Lyme te hebben.

De eerste verschijnselen van Lyme


In de periode direct na een tekenbeet ontstaan de eerste verschijnselen van Lyme. De bacterie die de ziekte veroorzaakt, bevindt zich op dat moment in uw bloed. Hieronder leest u de mogelijke klachten die daarbij horen.

Rode huiduitslag


Een van de bekendste verschijnselen van de ziekte van Lyme is rode huiduitslag. Deze ontstaat op de plek van de tekenbeet na 1 tot 30 dagen. De uitslag ziet eruit als een roos of ovaal, met een rode vlek in het midden en een rode cirkel aan de buitenkant. In de meeste gevallen is de huiduitslag vlak, maar het kan soms ook een verhoogde of blaarvorm hebben. Het jeukt meestal niet. Heeft u deze rode huiduitslag? Raadpleeg dan altijd een arts om u te laten behandelen.

Griepachtige verschijnselen


Andere veelvoorkomende klachten zijn griepachtige verschijnselen. Deze zijn niet continu aanwezig, maar ze komen en gaan. Denk bijvoorbeeld aan deze symptomen:
 
 • Hoofdpijn
 • Spierpijn
 • Koorts
 • Duizeligheid
 • Malaise
 • Gezwollen, stijve of pijnlijke gewrichten, vaak afwisselend in verschillende lichaamsdelen en/of in meerdere gewrichten tegelijk
 • (Extreme) vermoeidheid zonder aanwijsbare oorzaak
 • Nachtelijk zweten of rillingen
 • Slaapstoornissen

Stemmingswisselingen


Daarnaast komen stemmingswisselingen veel voor. Dan voelt u zich bijvoorbeeld angstig of depressief. Of u bent vaker geïrriteerd en zenuwachtig. Dit ligt niet aan u, maar is een teken dat de borrelia-bacterie zich aan het nestelen is in uw weefsels.

Lyme ziekte verschijnselen in het vroege stadium


Tijdens het tweede stadium van de ziekte van Lyme, de vroege verspreiding, verplaatsen de bacteriën zich van uw bloed naar uw weefsels. Ook hier horen verschillende Lyme ziekte verschijnselen bij, die we hieronder toelichten.

ziekte van lyme


Cognitieve stoornissen

Cognitieve stoornissen komen in allerlei soorten en maten voor. Dat komt doordat de borrelia-bacterie uw hersenen kan aantasten. Dit is een aantal voorbeelden van cognitieve achteruitgang bij Lyme:
 
 • U heeft geheugenverlies en vergeet bijvoorbeeld de namen van bekenden of de boodschappen die u zou halen
 • U kunt zich moeilijk concentreren
 • U bent in de war en weet niet meer waarom u op een bepaalde plaats bent
 •  

Onverklaarbare pijn en tintelingen

Een ander verschijnsel is pijn zonder duidelijke oorzaak. Die kan in meerdere lichaamsdelen voorkomen en zich ook uiten als tintelingen. Enkele klachten zijn:
 
 • Uw huid jeukt, tintelt of voelt verdoofd aan
 • Scherpe pijn op de borst
 • Gehoorverlies
 • Oorsuizen, oftewel tinnitus (een piep in uw oor)
 • Kaak- of tandpijn terwijl uw gebit en tandvlees gezond zijn

Huidproblemen


Na de rode huiduitslag in het begin kunt u ook last krijgen van andere huidproblemen. Denk bijvoorbeeld aan kneuzingen zonder dat u gevallen bent, lelijke plekken en jeuk. Ook ernstiger verschijnselen komen voor, zoals dunne, witte stukken huid, huidlymfoom en verkleurde huiddelen.

Lichtgevoeligheid

De ziekte van Lyme kan ook plotselinge gevoeligheid voor licht veroorzaken. Die varieert van oncomfortabel tot een verblindend gevoel. Het gevolg is dat u zowel binnen als buiten een zonnebril nodig heeft, omdat u licht heel slecht verdraagt. Verder is het mogelijk dat u wazig ziet.

De verschijnselen van chronische Lyme

Als u in het derde stadium van de ziekte komt, is de borrelia-bacterie tot diep in uw weefsels doorgedrongen. Lyme wordt dan chronisch. Dit gebeurt meestal na maanden of jaren. Hieronder leest u meer over de verschijnselen van chronische Lyme, al komen ook de bovenstaande klachten nog steeds voor.

Hartproblemen

Het is mogelijk dat bacteriën zich in het weefsel rond uw hart nestelen. Dit heet ook wel lymecarditis. De klachten kunnen mild of ernstig zijn, zoals:
 
 • Kortademigheid
 • Pijn op de borst
 • Hartkloppingen
 • Een licht gevoel in uw hoofd
 • Hartritmestoornissen

Carditis komt in verhouding weinig voor bij de ziekte van Lyme en overlijdens zijn gelukkig erg zeldzaam.

Neurologische aandoeningen

De lymebacteriën kunnen ook uw zenuwstelsel binnendringen, waaronder de hersenzenuwen. Dit heeft allerlei neurologische problemen tot gevolg. Dit is een aantal mogelijke verschijnselen:
 
 • Slechte coördinatie van uw bewegingen
 • Last van uw evenwicht, waardoor u bijvoorbeeld vaker struikelt of valt
 • Een tintelend of verdoofd gevoel in uw gezicht
 • Spierverlamming of -zwakte aan een of beide kanten van uw gezicht
 • Gevoelsverlies
 • Verlies van uw reuk
 • Lymemeningitis, dat stijfheid, nek- en hoofdpijn en lichtgevoeligheid veroorzaakt

Wat te doen na een tekenbeet bij Lyme verschijnselen?


Heeft u een tekenbeet opgelopen en heeft u rode huiduitslag of een van de andere Lyme verschijnselen van het vroege stadium? Neem dan zo snel mogelijk contact op met uw arts, want over het algemeen geldt: hoe langer u verschijnselen van de ziekte van Lyme heeft, hoe lastiger deze te behandelen is. De kans op genezing is daarom het grootst als u binnen 3 dagen antibiotica krijgt. Uw arts schrijft u dan een lange antibioticakuur voor van minstens 3 weken, omdat anders de kans op een terugval groot is.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Lees dan het artikel over antibiotica en Lyme.

Lyme natuurlijk genezen


Als u langer last heeft van de ziekte van Lyme, is deze moeilijk te behandelen. Het is in dat geval belangrijk dat u een arts of therapeut vindt die uitgebreide ervaring heeft met de ziekte, omdat er veel onwetendheid is. Een van de manieren om Lyme te verhelpen is door uw immuunsysteem, oftewel zelfgenezend vermogen, te versterken. Op die manier lukt het om Lyme natuurlijk te genezen, omdat uw lichaam de bacteriën dan zelf onschadelijk maakt. De onderliggende oorzaak van alle Lyme verschijnselen is namelijk dat het immuunsysteem niet goed werkt. Als u meer wilt weten over de verschillende behandelingen om uw zelfgenezend vermogen te versterken, kijk dan eens bij mijn praktijk: Bio Energie Therapie, de eerste behandeling is gratis.


Kaj Alexander