Hoe stel je een goede Lyme diagnose?


Het vinden van borrelia (of een andere verborgen microbe) in het lichaam is als proberen om een handvol wandelende takken te vinden in het bos, ze zitten overal maar je ziet ze niet. Borrelia lyme spirocheten zijn meesters in het opgaan tussen alle andere microben in het lichaam. Het scheiden van lage concentraties van borrelia van de 100 triljoen andere microben in het lichaam is een herculeswerk.

Borrelia, de oorzaak van lyme blijft diep in het weefsel aanwezig en heeft de mogelijkheid om te overleven in cellen (intracellulair). Het heeft uitgebreide manieren om het immuunsysteem beet te nemen, zijn genetische handtekening snel aan te passen en het heeft geen hoge microbenconcentraties nodig om ziekte te veroorzaken. 

Deze factoren maken het ontwikkelen van een nauwkeurige test tot een echte uitdaging, maar er zijn toch enkele testen die kunnen helpen om de diagnose van ziekte van Lyme te bevestigen. 

ziekte van lyme

Kweek van bloed of weefsel

De meest definitieve test om de aanwezigheid van een microbe aan te tonen is om deze in het lab te kweken uit een staal van bloed of weefsel. Aangezien borrelia echter in zulke lage concentraties in het bloed of weefsel voorkomt en heel moeilijk te kweken is onder kunstmatige omstandigheden, zijn zulke kweektesten zeer zelden voor huisartsen beschikbaar en moet u er eigenlijk altijd voor naar het buitenland.
 
bloed kweek borrelia lyme

EIA- testen (ELISA en ELFA)

EIA-testen zoeken naar de aanwezigheid van antilichamen die door het immuunsysteem van de gastheer geproduceerd worden tegen borrelia. Deze worden aanbevolen als screeningtesten voor de ziekte van Lyme. De medische geneeskunde beweert dat iedereen met de ziekte van Lyme positief zal testen, maar in de praktijk blijkt keer op keer dat de test een lage voorspellende waarde heeft en vaak een vals negatief geeft.Ik teste persoonlijk ook negatief op deze test (en later op andere testen wel positief.) Specialisten die de ziekte van Lyme behandelen vinden deze testen (alleen bij een positieve uitslag) slechts van beperkt nut. Een ander nadeel is dat deze veel gebruikte testen (eigenlijk de enige test die in Nederland beschikbaar is) slechts kijken naar één type borrelia: de borrelia burgdorferi.

Terwijl in de complementaire geneeskunde inmiddels ruimschoots geaccepteerd is dat er veel meer soorten borrelia zijn die soortgelijke klachten kunnen geven, zoals de borrelia garinii of de borrelia afzelii. Test u negatief op de borrelia burgdorferi, dan kan het dus nog steeds zijn dat u de ziekte van Lyme hebt, maar dan veroorzaakt door één van de broertjes van de borrelia burgdorferi.


PCR-testen

PCR- testen zijn testen die specifiek ontworpen werden voor het DNA van borrelia in het bloed van de gastheer. Omdat de microbe echter snel verdwijnt uit het bloed, is de waarde van PCR-testen beperkt. Slechts ongeveer de helft van de mensen met de ziekte van Lyme zal positieve testresultaten hebben, dus deze test is niet zeer nauwkeurig.

PCR-testen zouden beperkt moeten worden tot het gebruik bij een zeer acute blootstelling aan tekenbeten, maar zelfs dan sluit een negatieve test de kans op een infectie met borrelia niet uit. 

ziekte van lyme


Western Blot

Deze test is gebaseerd op de aanmaak van antistoffen tegen verschillende delen (antigenen) van de bacterie door het immuunsysteem van de gastheer. De aanmaak van antistoffen start pas als de secundaire verdediging van het lichaam opstart en is afhankelijk van de mogelijkheid van de gastheer om een immuunrespons te krijgen.

Western Blot-testen kunnen een meer nauwkeurige diagnose geven van de ziekte van Lyme dan de meeste andere beschikbare testen. Omdat borrelia antigenen gemeenschappelijk heeft met andere bacteriën, zijn er vaak positieve uitslagen terwijl de persoon helemaal geen borrelia en dus ziekte van Lyme heeft. Dus ook deze testmethode wordt door behandelaars afgeraden.
 
diagnose ziekte van lyme

In het algemeen kunnen labtesten beperkt helpen om de diagnose van ziekte van Lyme te bevestigen, want ze geven vaak ook onnauwkeurige en onbetrouwbare resultaten. Meer dan de helft van de mensen met symptomen die geassocieerd worden met de ziekte van Lyme zullen niet voldoen aan de eisen voor een positieve labtest op borrelia burgdorferi. 

De beste testmethode?

Bioresonantie therapie! Met bioresonantie therapie test ik in mijn praktijk met een ''Bio energetische bloedtest'' of je bent besmet met Borrelia en andere infecties voor slechts een paar tientjes. Je krijgt de uitslag binnen 1 week met een behandelplan op maat zodat we zeker weten we de redenen dat je last blijft houden van Lyme wegnemen, zodat je lichaam weer kan genezen. Wist je dat?

• Reguliere behandelingen met Antibiotica werken niet en labtesten voor lyme zijn onbetrouwbaar  omdat ze 1. alleen testen op antistoffen die vaak niet meer geproduceerd worden door het lichaam. 2. slechts naar 1 of 2 soorten borrelia kijken terwijl er alleen in Nederland al ruim 5 soorten regelmatig voorkomen. Als u geen toegang hebt tot meer betrouwbare testmethoden (zoals magneetveld testen) zal het heel moeilijk worden een diagnose te krijgen en een accuraat behandelplan op te stellen.

• De beste behandeling voor Lyme zijn behandelingen die het immuunsysteem helpen, meer hier over leest u op de lyme behandelingen pagina.
• 75% van de mensen met alle symptomen van de ziekte van Lyme testen negatief op reguliere antistof testen. 
• Er is nog geen wetenschappelijk onderzoek gedaan dat aantoont dat de ziekte van Lyme seksueel overdraagbaar is of doorgegeven kan worden tijdens de zwangerschap. Toch zijn er ontelbaar veel gevallen gedocumenteerd waarbij de ziekte van Lyme voorkwam bij de moeder, en al haar kinderen OOK de bacterie in hun lichaam hadden en vaak pas op latere leeftijd de ziekte van Lyme ontwikkelden. 
• Teken zijn in de meeste gevallen de dragers van borrelia, maar het kan ook overgebracht worden door andere bijtende insecten zoals muggen en vlooien. Dit kan misschien helpen verklaren waarom er in sommige gevallen geen sprake was van een voorafgaande tekenbeet bij gevallen van de ziekte van Lyme. 
• Borrelia burgdorferi is niet de enige verborgen microbe die de ziekte van Lyme en syndromen die erop lijken veroorzaakt, de candidaschimmel en het epstein-barrvirus kunnen soortgelijke chronische klachten geven.

Kaj Alexander
Doe nu mijn online Lymetest om te berekenen hoe groot de kans is dat u met Lyme te maken hebt.